Tintoretto olarak bilinen (Babasının kumaş boyascısı olduğu için ismi ‘küçük boyacı’ anlamındadır) Jacopo Comin ya da Jacopo Robusti, Tiziano‘dan sonraki kuşağın en başarılı Venedikli ressamlarından biridir.
21 kardeşin en büyüğü olarakVenedik’te doğmuş ve çoçukluğunu babasının boya dükkanında geçirmiş. Hızlı coşkulu resim yaparmış. Resimlerinde titiz planlamalar yapmak yerine hayal gücünden yararlanırmış. 1 5 yaşındayken, o sırada 50’lerinde olan Tiziano’nun yanında çıraklık yaptığı fakat aralarındaki çekişme olduğu için birkaç gün içinde kovulmuş. Atölyede sadece on gün kalmış. Bazı kaynaklar, anlaşması zor bir adam olarak bilinirmiş. Tiziano’nun onu itaatsizliği yüzünden yada yeteneğini kıskandığı için evine geri gönderdiğide diğer söylentiler arasında.
Birkaç yıl sonra kendi atölyesini açtığında, duvara yazdığı bir notta Michelangelo‘nun deseni ve Tiziano’nun renklerini sentezlemeyi amaçladığını söylemiş. Bununla birlikte Michelangelo’nun parlak kompozisyon yöntemlerini ve Tiziano nın güçlü renklerini kendi resimlerine uyarlama ön görüsü hiçbir zaman gerçek olmamış.
Dikkat çeken ilk çalışması, içinde kendisinin ve erkek kardeşinin de bulunduğu portre grubuymuş ancak bu resim kaybolmuş.
Özel ışık etkileriylc yaptığı denemeler; enerjik, son derece ritmik ve lirik büyük resimlermiş.1548’dc cesurca kısaltılmış perspektifler ve canlı renkleri bir araya getircn kalabalık kompozisyonlu büyük resmi Aziz Mark ‘ın Bir Köleyi Kurtarması’nı yaparak ün kazanmış.Çağdaşı Venedikli sanatçılara göre resimleri daha yoğun bir üsluba sahipmiş ve canlı kompozisyonlarıve hareket halindeki figür betimlemeleriyle tanınmış. Daha çok Venedik’te çalışmış ve Dükler Sarayı’nda yaşanan 1574 ve 1577’deki iki yangının ardından o ve Veronese iç mekânın yenilenmesiyle görevlendirilen iki önemli ressammış.Ana salon için büyük Cennet çalışmasını resimlemiş. Figür çizimleri için Medici ailesinin mezarlarındaki heykellerin balmumu modellerini kullanmış, hatta dramatik ve sıra dışı ışık etkilerini elde etmek için onlar üzerinde geceleri mum ışığında çalışmış.
Son Akşam Yemeği– 1590- 350 X 235 CM
Maniyerist resimlerde odak noktası çoğunlukla kompozisyonun derinliğine yerleştirilir. Bu resimde Tintoretto, kısaltılmış perspektifli masanın uzak ucuna, havariler ve meleklerle çevrili İsa’yı yerleştirerek bu yaklaşıma bağlı kalmış. Işık, kompozisyon ve dramatik perspektif çarpıcıdır ve renkler olağanüstüdür. Venedik’teki bir konaklama sırasında Tintoretto’nun çalışmalarını gören El Greco’nun da kendisinden etkilendiği düşünülmektedir.
Scuola di San Rocco freskleri
Tintoretto’nun Scuola di San Rocco’yu süsleyen dev boyutlu resimleri sanatının doruk noktasını oluşturur. 1564’te başladığı bu dizi onun 23 yılını almış. Isa’nın yaşamından başlıca sahneleri görüntüleyen dizide çeşitli figür grupları panoramik denebilecek bir görüş açısı içinde verilmiş. 1594’te, ateşli ve uyumasını engelleyen ve neredeyse iki hafta boyunca yemek yemesini önleyen şiddetli mide ağrılarına yakalanmış. 31 Mayıs 1594’te öldü.