Sadece 37 yıl yaşamış olmasına rağmen, en saygıdeğer üç İtalyan Rönesans ustasından biri olarak kabul edilen Raffaello.
Leonardo ve Michelangelo gibi büyük bir buluş ustası olmasa da sanatına nüfuz eden incelik, güzellik, duygusal derinlik ve hassas ifade ile tanınır Raffaello.Babası Urbino Dükü’nün sarayında ressam olarak çalışıyormuş. Ressam babası tarafından eğitilmiş Raffaello Sanzio.1501’de Leonardo ve Michelangelo‘nun sanat dünyasına egemen olduğu Floransa‘ya yerleşmiş. Floransa’da dört yıl kalmış, idealize edilmiş manzaralara sahip arka planlara yerleştirilmiş dingin, doğal görünümlü Meryem Ana’larıyla tanınmış.Leonardo ve Michelangelo, onun kendilerini taklit etmelerinden şikâyetçiymiş hatta Michelangelo’dan gizli gece Sistine Şapeli‘ne girer eserini incelermiş.
Fakat Raffaello her zaman bunu inkâr etmiş. Yine de bu sanatçıların anatomi, perspektif, kompozisyon ve yumuşak geçişli gölgelendirmelerinden çok şey öğrenmiş olduğunu kabul etmiş.Şaheseri The School of Athens / Atina okulu’nda, filozof Heraklitos olarak Michelangelo’nun bir portresini yapmış, saygısını sunmak için.
1508’de Papa II. Julius, Raffaello’yu Vatikan Sarayı’ndaki dört odaya büyük ölçekli freskler resimlemek üzere çağırmış. Bu, daha önce böylesine buyük ölçekli figürleri resimleme deneyimi olmayan 26 yaşındaki bir sanatçı için son derece önemli bir siparişmiş. O sırada Michelangelo, yanı başındaki ünlü Sistine Şapelinin tavanını resimliyormuş.1514 yılında Bramante’nin ölümü üzerine San Pietro Bazilikası’nda yarım kalan işlerini devralmış.
Michelangelo’nun da çalıştığı Vatikan’da Papa’nın kütüphanesini dekore eden Raffaello, kumaş üstüne yaptığı resimlerle duvarları kaplamış. Bu eserleriyle Papa’yı büyüleyen Raffaello, Vatikan için adeta vazgeçilmez olmuş.Papa Raffaello’yu kardinal yapmayı düşünürken maalesef 37 yaşında hayata veda etmiş. Vasari, onun Margherita ile bir gece aşkta aşırıya kaçınca hastalandığını iddia etmiş.Sanatçının cenazesi Vatikan’da yapılmış ve Pantheona gömülmüş.
Rönesans’ın temelini oluşturan klasik yunan medeniyetinin en ünlü filozof ve bilim adamlarını Roma mimarisi ile bir araya getirmiş Raffaello. Resim içinde yer alan 59 figür özelliklerine göre gruplarına ayrılmış.
Sol tarafta müzik ve aritmetik ile ilgilenenleri görüyoruz. Sağ tarafta ise geometri ve astronomi ile ilgilenenler var. Orta kısımda ise filozoflar yer alıyor.
Ortada duran iki figür Platon ve Aristotales. Raffaello, Platon’un elini göğü gösterirken resmetmiş.Realist Aristo’yu ise yeri gösterirken resmetmiş. Aristo’nun elinde ünlü ethics eseri görülmekte. Platon figürünü Da Vinci’nin yüzü temel alınarak yapılmış.
Khan akademi tarafından hazırlanan kısa video ile resmi yakından tanıyın.