Roma’da bulunan bir çok esere imzasını atan Giovanni Lorenzo Bernini, 1598 yılında Napoli de doğmuş. Bernini, 16-17 yaşlarında daha ilk yapıtlarıyla tanınmış ve ömrü boyunca sekiz Papaya hizmet etmiş. İtalyan heykeltraş, mimar, dekoratör ve ressam Bernini’nin, babası Pietro Bernini de bir heykeltıraşmış. 1605’te ailesiyle Roma’ya gitmiş ve hayatının büyük bölümünü Roma’da geçirmiş. Papa’nın himayesinde birçok eser vermiş. Mimarlık alanında anıtsal ve dekoratif eserler vermiş. Sanatçı yapıtlarının çoğunluğunu Borghese ailesi ve papalar için yapmış. Bernini 11 yaşındayken mitolojiden bir konu anlatan ilk heykelini yapmış. (Bebek Jupiter, keçi Amalthea ve Faun’u tasvir ettiği ilk heykel)
Bernini’nin ilk olgun heykeli 1617’de tamamlanan Saint Lawrence’mış.
1618-1625 yılları arasında kardinal Scipione Borghese için ünlü mitolojik heykel grupları “Aeneas ve Anchises”, “Pluto ve Persephone”, “Apollo ve Daphne” ve “Davut”u üretmiş.
Barok heykelin yaratıcısı kabul edilen Gian Lorenzo Bernini’nin Davut heykelini kendi yüzüne bakarak yaptığı söylenmekte. Hikayedeki Goliath’ı öldürmek üzere olan Davut’u betimleyen Bernini, bu tarihsel olayın tasviri içerisine Davut’un yüzüne temkinli ve kızgın bir ifadeyi de eklemiş.
Mitolojik bir konuyu seçtiği Apollo ve Daphne Heykeli’nde, Bernini’nin ustalığı bu eserinde de görülmekte. Hikayenin en çarpıcı, anını seçmiş Bernini. Apollo’nun sevdiği kadına kavuşacağı sırada onun defne ağacına dönüştüğü anı tanımlamış. Güzerler güzeli Daphne, kendini Tanrıça Gaia’ya adamış ve ona bekaret yemini etmiş. Apollo’dan kurtulmak isteyen Daphne, kendini ağaça dönüştürmesi için Gaia’ya yalvarmış.
Bernini’nin Persephone’nin Kaçırılışı adlı eseri, Barok heykel sanatının en önemli eserlerinden. Yunan Mitolojisi’nde mevsimlerin tanrıçası Demeter’in kızı Persephone’nin, Hades tarafından kaçırılışını anlatmakta. Bernini’nin heykellerinin en önemli özelliği olan anı yansıtmasını bu eserinde de görmekteyiz. 20 yaşındayken Truvalı halk kahramanı Aeneas’ı tasvir etmiş. Bugün bu heykeller Roma’daki Villa Borghese’de görebiliriz. Bu çalışmalarla Bernini dünya çapında ölümsüz olmuş. 1629’da Bernini, Aziz Petrus Bazilikası’nın baş mimarı olmuş. Aynı yılın Ağustos ayında Bernini’nin babası ölmüş.
Daha önce hiç mimar olarak eğitim almamış olsa da Aziz Petrus bazilikasının her iki tarafına çan kuleleri inşa etmeye başlamış. Zeminin kötü olması ve belkide Bernini’nin bu konuda ki tecrübesinin azlığından, bir süre sonra çan kulelerinde çatlama görülmüş ve çan kuleleri kaldırılmak zorunda kalınmış. Sanatçının Santa Maria della Vittoria Kilisesi’nde yer alan Azize Teresa’nın Vecdi isimli yapıtıda önemli eserleri arasındadır. Bernini, dört nehir çeşmesi ile yeni bir çeşme tipi yaratmış. Çeşme içi oyulmuş travertenden yapılmış. 4 ırmağı (Tuna, Nil, Ganj, Rio de Plata) simgeleyen 4 heykel figür bulunur. Bununla birlikte, Giovanni Lorenzo Bernini’nin ana eseri, 1667 yılında inşa edilen ve St.Peter kilisesinin önündeki meydanı saran muhteşem ve etkileyici sütünlu meydan. Aziz Petrus Meydanı, Vatikan’ın en büyük simgelerinden biridir. 1656-67 yılları arasında Papa VII. Alexander’in önderliğinde Bernini tarafından yapılmış.
Vatikan’ın giriş kapıları bu meydana açılmakta. Meydanın ortasında MS 37 yılında Mısır’dan getirilmiş 25 metre yüksekliğindeki kırmızı granit dikilitaş bulunuyor.
Yuvarlak meydanda iki yana sıralanmış 284 sütun bulunuyor. 140 sütunun tepesinde 140 kutsal kişinin heykeli var. Bu sütunlar öyle yerleştirilmiş ki, meydanın ortasında bulunan yuvarlak taşların bulunduğu yerden bakıldığında, 4 sıralı sütunlar 1 sütun gibi görülüyor. Bernini burayı yapmaya 1656 senesinde başlamış yapımı tam 11 senede tamamlamış. Bazilikanın ön yüzünde İsa’nın heykeli, sağ ve soluna 5’er 5’er 10 havari heykelleri dizilmiş.
Vatikan’ın simgesi haline gelen St. Peter Kilisesindeki önemli eserlerden biri Bernini’nin Baldacchino adlı eseri. Kilisenin dört yanının kesiştiği noktayı gösteriyor bu revak. Michelangelo’nun yaptığı kubbenin tam altında yer alıyor. 20 metre yüksekliğindeki bu eser, Aziz Peter’in gömülü olduğu yerin hemen üzerinde. Bernini, spiral sütunları bronzdan yapmış. Bu eserin ortasından baktığınızda yine Bernini tarafından yapılan Aziz Peter’in tahtını görebiliyorsunuz.
Her papa ile arası iyi olmuş Bernini’nin.Francesco Borromini ile sık sık çatışmış. Borromini ile mimar olarak Bernini’ye göre daha tecrübeliymiş. Hatta Aziz Petrus bazilası içinde ki Baldakini yaparken yaşadığı sorunlarda Borromini ciddi yardımlarda bulunmuş. Fakat adının eserinin yapımında hiç geçmemesi Bernini ile aralarının daha da açılmasına sebep olmuş.
Bernini, asistanı Matteo Bonarelli’nin eşi Costanza ile yasak bir ilişki yaşamış. Hatta evli sevgilisinin büstünü yapmış. Sevgilisi aynı zamanda Bernini’nin kardeşi ile birlikte olunca araları açılmış. Sevgilisinin yüzünü kestirtmiş fakat Papa ile olan ilişkisinden dolayı ceza almamış. Sadece papa evlenmesine karar vermiş. Sevgiliside zinadan hüküm giymiş. 1665’te Paris’te bir süre çalışmış. Kral XIV.Louis Bernini ve diğer İtalyan mimarları Louvre Sarayı’nda çalışmaya davet etmiş, ancak Bernini’nin tasarımları reddedilmiş. Bernini’nin bu zamandan kalan tek sanat eseri Kral XIV. Louis’in büstü.
Roma’ya döndükten sonra Bernini, XIV.Louis’in atlı bir heykelini yapmış, ancak Paris’e teslim edildikten sonra Louis XIV kafasını değiştirmiş. 1665 Roma’da Papa VII. Alexander için çalışmaya devam etmiş. Bernini’nin son çalışması 1679’da bitmiş olan Salvator Mundi’ymiş. 1680’de seksen bir yaşında ölmüş ve Basilica di Santa Maria Maggiore’deki ailesinin yanına gömülmüş.